Seismul care va veni...

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Seismul, pentru toți reprezintă frică, frica de a ne urca cu ascensorul și de a coborî datorită gravitației, unicile persoane care privesc un pic altfel lucrurile, sunt desigur - Inginerii.  

Dacă să încercam să facem un pronostic asupra ce ar urma în Chișinau după un seism cu M 7 sau 7.5+, atunci ceea ce ar urma să vedem/simțim nu e tocmai ceea ce tare ne-am dori, într-un cuvînt - jale.

Să încercăm să lămurim careva aspecte referitor la posibilitatea coborîrii cu gravitația.

Procesul de edificarea a unei construcții constă din 2 etape mari:

  1. Proiectarea propriu-zisă a structurii începe cu colectarea datelor inițiale (arhitectura, geologie...), efectuarea calculelor necesare, respectiv analiza datelor, după care urmează "proiectarea" propriu-zisă, sau altfel zis - efectuarea desenelor necesare. La acest capitol probleme nu avem, această etapă este una transparentă (calculele - cel puțin teoretic se păstrează în format electronic, deci pot fi ridicate oricînd și studiate/analizate; desenele se imprimează - deci iarăși o transparență de 100% plus la toate, ele tot sunt în format electronic - *.dwg). De tot ce s-a făcut pînă acuma răspunde ISP - ca totul să corespundă normativelor în vigoare. După finalizarea proiectării - urmează o verificare mai mult sau mai puțin minuțioasă la direcția verificare și expertizare a proiectelor în construcții.
  2. Executarea/edificarea contrucției: procesul de execuție propriu-zis a construcției în conformitate cu proiectul. Teoretic totul ar trebui să fie bine, însă dacă tot vorbim despre o construcție edificată în Moldova, logic ca și cei care o vor executa vor fi tot moldoveni, adica "calitatea" v-a fi de 127 % (aici îi excludem pe cei care conduc lucrările - maeștrii/diriginții de șantier - care de obicei au studiile și experieța necesară) - asta unu, și doi - pe șantier este noțiunea de "lucrări ascunse" (exemplu: cînd are loc betonarea unei coloane, noi nu putem ști dacă barele de armatură au fost sau nu corect instalate - pentru asta se face "catalogul lucrărilor ascunse"). Acuma dați-vă seama cîtă  netransparență avem în procesul de executare și dacă mai adaugăm și incompetența + indiferența muncitorilor necalificați - atunci apare și posibilitatea apariție a jalei despre care spuneam mai sus.

Cît de tare urmează să fim "deplasați" pe orizontală depinde:

  • Magnitudinea (M) seismului, adîncimea focarului și, nu în ultimul rînd - intensitate - ceea ce simte structura noastra (intensitatea este "diferența" dintre magnitudinea propriu-zisă a focarului și ceea ce ajunge la fundația noastră).
  • Rigiditatea construcție/clădirii - cu cît rigiditatea este mai mare - cu atît deplasările pe verticală sunt mai mici (desigur aici nu trebuie de neglijat totodata și masa, detalii puteți vedea într-o analiză mai veche de a mea).
  • Tipul solului de sub fundația structurii, nivelul apelor subterane (solurile saturate sunt mai periculoase).

În concluzie: nu trebuie să ne fie frică de faptul cît de tare putem fi "deplasați", fiindcă nu asta dictează faptul coborîrii noastre cu ajutorul gravitației, ci anume careva factori priviți numai în ansamblu, rigiditatea construcției, magnitudinea și tipul solului, anume ei sunt factorii care dictează dacă v-a intra sau nu în rezonanță structura nostra - corespunzator prabușirea. Deci, două structuri/edificii cu rigidități diferite (una presupunem că e din blocuri mari prefabricate și alta e din cadre cu umplutură) care se află la o distanță mică una de alta (cîteva zeci de metri), probabilitatea că numai una singură v-a fi avariată grav/se v-a prăbuși este foarte mare.

 

P.S.:

un fenomen foarte important care nu trebuie de ignorat este faptul că aproape toți locuitorii Chișinăului sunt "super ingineri", decid de multe ori soarta vecinilor, prin faptul că trebuie de făcut din balcon - bucătărie (sau ce mai fac ei acolo), și pentru asta evident trebuie de demolat 1/4 din peretele care desigur că este portant, deci ce facem noi, pur și simplu afectăm rigiditatea structurii. Și acuma vecinul acestui vecin, evident că vrea și el, logic, să facă la fel....rigiditatea structurii se începe a duce și odată cu ea și speranța că structura nu v-a fi afecată.

PrintEmail